Efterlängtad björntjänst

· 228 ord · 2 minut(er) att läsa

Ett av SVT:s nyårslöften var att läsa högt för tittarna. Nu har SVT presenterat vad det går ut på och lösningen är ett pinsamt hack som får gamla tiders FM-stereosändningar på radio till TV-sändningar att likna en väl fungerande lösning.

För att kunna använda talande textremsa krävs att man har tillgång till två digitalboxar. Med den första digitalboxen tar man emot bild och programljud på vanligt sätt genom att i den boxen välja program SVT1 eller SVT2 och ansluta boxen till tvn. I den andra boxen väljs SVT1 Talande textremsa eller SVT2 Talande textremsa.

Alltsedan SVT började sända i stereo med NICAM i slutet av 1980-talet har det funnits möjlighet att sända två parallella ljudspår i mono, vilket gjorts länge i bland annat Finland. I och med de digitala mottagarna kan man sända parallella stereospår. Det är ingen slump att det är så. Varför då SVT väljer en sådan här hemmasnickrad lösning frångår allt förstånd.

Visst kan det vara bra att ha två mottagare om ett hushåll består både av personer som vill lyssna på uppläsningen av textremsor och de som vill läsa själva. Men det går att ha med den mer självklara lösningen med flera ljudspår. Och med den lösningen slipper man i övrigt att ha två mottagare. Men det är väl ett sätt att få upp försäljningen av digitalmottagare.

Uppdatering 29/6 2005: Svaret är dåliga digitalboxar