Hamburger

· 250 ord · 2 minut(er) att läsa

Oj, vilket ståhej om huruvida CBS dokument från Bushs militärtjänstgöring är autentiska eller ej. Tyvärr verkar de flesta göra det lite väl enkelt för sig och påstå att skrivmaskiner inte kunde prestera proportionella teckensnitt. T.o.m. jag, som är född på åttiotalet, känner till skrivmaskiner som IBM:s Composer (som Amygdala och Eschaton skriver om). Själva tekniken med proportionella teckensnitt har IBM haft på sina exklusivare skrivmaskiner sedan 1940-talet.

Mer övertygande för att CBS dokument inte är autentiska är de bilder där Word-utskrifter gjorde enligt standardmallen lagts ovan på CBS dokument. Från Little Green Footballs och Chronically biased där man tydligare ser att varenda bokstav är på pricken lik och placerar sig likadant tyder på att det är lite väl för bra för att vara sant, att teckenpositionerna från en skrivmaskin på sjuttiotalet skulle råka sammanfalla med det man får ut från ett teckensnitt med kerningtabeller från 1970-talet.

Och även om amerikanska flygvapnet skulle råka ha tillgång till en tidsmaskin tror jag inte att de skulle riskera upptäckt genom att placera datorn från 2000-talet för administrativa ändamål på en flygbas.

Uppdatering: Daily Kos går igenom hur LGF antagligen ansträngde sig för att skapa sin Word-version av dokumenten och intressant typografihistoria. (Att Times Roman inte är en nittiotalsprodukt visste vi förstås redan). The Poor Man skriver : »Who knew that forensic typography could be so boring?«. Helt fel förstås, det är inte tråkigt – bara en meningslös syssla när man inte har tillgång till högupplösta versioner av dokumenten.

Tack till Teaflax för länkarna.