King Arthur

· 171 ord · 1 minut(er) att läsa

På onsdag har filmen King Arthur, med bl.a. Stellan Skarsgård, premiär i Sverige. Riktigt varför man ska se en film bara för att producenten bakom även producerat Pirates of the Caribbean kan man fråga sig. Jag har mina misstankar om att den här filmen inte är lika bra som Pirates eller ens CSI.

Hur som helst finns det ett intressant svenskt bidrag utöver Stellans. Fredrik Limsäter gjorde sitt exjobb (rapport verkar tyvärr inte finns tillgänglig) för civilingenjörsexamen i medieteknik på specialeffektsföretaget Cinesite i London. Där utvecklade han ett verktyg för att simulera folkmassor att användas för i film, främst att användas till att skapa arméer till filmer kan tänkas.

De enstaka människorna är agenter som har inneboende regler att följa. Bl.a. kan de undvika hinder, följa en ledare, övergå till språng när de passerat en viss punkt osv. Resultatet är riktigt imponerande.

Mer om vilka scener som Cinesite gjorde för filmen finns att läsa i företagets pressrelease. Läs även intervjun med Fredrik.

Uppdatering 21/7: Igår publicerade NT en intervju med Fredrik.