Centralism

· 313 ord · 2 minut(er) att läsa

Walentine skriver om SVT:s centralism:

Västnytt skriver hellre om blommor på spårvägen i Göteborg än om mord i Halmstad. De slipper ju åka så långt då från TV-huset. Jag blir så trött på fixeringen av de stora städerna så jag kan spy på det.

Östnytt är inte mycket bättre. Det är möjligt att det finns en Norrköpingsfixering men jag tror att man får se ungefär lika mycket material från Linköping, och jag bryr mig inte så mycket efter åtta år i Norrköping. Däremot är materialet från Gotland överrepresenterat. Inget fel på gotlänningar men det finns helt enkelt inte material nog att fylla ut sändningstiden de är tilldelade för att hamna på samma nivå som nyhetsmaterialet från Östergötland och Eskilstuna.

För det är Eskilstuna och Strängnäs som Sörmland utgörs av om man ska tro Östnytts sändningar. De har någon enstaka gång vågat sig så långt bort som Katrineholm men det kommer nog inte att upprepas. Av Nyköping, Oxelösund, Flen, Vagnhärad och Trosa får man inte se någonting alls om man inte räknar arkivbilderna från stadshuset, landshövdingsresidenset och landstingshuset i Nyköping man får se till vissa telegram.

Vad gäller Gotland är förslaget enkelt: inför egna regionala sändningar. Gotland behöver ändå en egen TV-sändare och gotlänningarna är antagligen mer intresserade av vad som händer i Stockholm än Eskilstuna eller Norrköping. Genom att slopa nyhetsankare och enbart köra med voiceovers för telegrammen kan man effektivisera ännu mer. Lyckas man inte fylla ut programtiden kan man visa telegramnyheter från ABC:s, Östnytts och Smålandsnytts sändningar.

Vad gäller Eskilstuna är förslaget mer drastiskt: lägg ner! Inte redaktionen där utan hela Eskilstuna. Händer det något vettigt i Eskilstuna? Folk springer runt utklädda till Fantomen eller sjunger gnälligt om flygplan. Bort! OK, det där sista var inte direkt allvarligt menat. Men kanske borde redaktionen få en karta som täcker hela Sörmland som de kan sätta upp på väggen, bara som en påminnelse.