Procenträkning är förbryllande för många. Eller det kanske inte är det, de inser bara inte att de gör fel.

När jag bläddrade runt bland kanalerna fick jag se slutet på en presentation för gasolgrillen Q-Grill (finns det negativ pagerank tro?), en produkt som verkar lika stabil som ett varuhus byggt utan armeringsjärn.

Priset var »egentligen 1999 kronor« men eftersom »tillverkaren fått höra att Sverige hade så hög moms som 25 procent så gav de 25 procents rabatt« och produkten kostade nu enbart 1499 kronor. (Citaten är inte ordagranna, jag skriver från minnet.)

Att det inte går ihop är ganska snabbt att kontrollera. Om grillen utan moms skulle ha kostat 1500 kronor är priset med moms (1,25 * 1500 = ) 1875 kronor, dryga hundralappen över det »ordinarie« priset med moms. Priset utan moms för en vara på 2000 kronor är egentligen (0,8 * 2000 = ) 1600 kronor.

Om de nu ska ljuga ihop en historia för att få priset att verka attraktivare kan de ju åtminstone se till att räkna rätt.

Såvida de nu inte tänkt ett snäpp extra och spelade dumma för att få erbjudandet att framstå som än förmånligare, 1500 kronor istället för 1600 kronor. Det faller dock på sin egen orimlighet, homeshoppingföretagens program dryper av människoförakt så de skulle knappast tänkt ut något sådant.