Jag har ett bra tag funderat över att på något sätt spatiellt placera de olika svenska och/eller svenskspråkiga bloggarna som finns på weblogs.se efter hur jag uppfattar deras stil, innehåll och hur de håller ihop sinsemellan. Idag gjorde jag ett försök. Efter ett snabbt försök att skissa det på papper insåg jag att det är väldigt svårt när man inte har tillgång till åtminstone fem dimensioner.

Nästa försök, och fortfarande på papper, bestod i att rita upp ett gäng ovaler med beskrivande ord för den ovalen.

Sedan sparkade jag igång ritprogrammet (dvs. ett sådant som använder sig av Bézier-kurvor) och skriva in massa olika namn och sedan placera ut några stycken åt gången och rita ovaler runt de som hör i hop på något sätt. Då gick det plötsligt lättare, jag har fortfarande för få dimensioner att tillgå (åtminstone borde jag få rulla ihop kartan och klistra ihop vänster och höger kant).

Försök till karta över svenska bloggosfären

Ett intressant försök skulle vara att låta testpersoner bedöma hur väl de tycker olika bloggar (eller hemsidor, filmer, musik, vad som helst) hör i hop och sedan optimera fram 3D-avstånd mellan dessa och sedan visualisera i en 3D-rymd.

En mer vettig sysselsättning för mig just nu skulle vara att fräscha upp mina kunskaper om Bézier-kurvor, splines plus en massa annat inför tentan nästa vecka.

Uppdatering: För er som vill kunna läsa vad som står finns nu kartan i PDF.