Pictures behind bars

· 188 ord · 1 minut(er) att läsa

Expressen fråntogs under några timmar idag sin plats vid rättegången i Uppsala efter att ha publicerat bilder som de misstänktes ha tagit bilder inne i rättssalen med en mobiltelefon.

De fick senare tillbaka tillståndet efter att ha gjort klart att bilderna togs utifrån rättssalen, vilket är helt okej. Lite märkligt är de scan lines som man ser på bilderna samt att bilderna saknar byline (åtminstone på Expressens webbsidor). Tydligen har Expressens namnlöse fotograf stått utanför och fotograferat av en TV-skärm inne i rättssalen. Vilket får mig att undra vem som egentligen har upphovsrätt till bilderna och om tingsrätten gjort sig skyldig till medhjälp genom att hjälpa till att ta bilderna.

Förbudet mot fotografering infördes pga. de irriterande blixtarna. Nuförtiden är de inte längre något problem men politiker och jurister verkar vilja ha kvar förbudet av ordnings- och integritetsskäl.

Men om media fritt kan ta bilder utifrån är väl om inte ordningen så åtminstone integriteten hotad. Frågan är hur mycket integritet man får idag. Ljud och teckningar av de inblandade sänds direkt på TV. Tydligen anses det vara helt okej, men inte att publicera foton eller sända rörliga videobilder.