Tänkta litterära miljöer

· 261 ord · 2 minut(er) att läsa

När jag läser böcker spelar jag upp händelserna i en tänkt miljö i mitt huvud. Ofta hämtas miljöerna från sådana jag själv känner till. Exempelvis utspelar sig Harry Potters härjningar på Hogwarts i min gamla högstadieskola, som inte alls är medeltida utan en tråkig sextiotalsskola.

Sådana miljöer förstörs förstås om man sett en filmatisering. Då blir det svårt att inte ta intryck av dessa när man skapar bilderna i huvudet. Just i fallet Harry Potter har jag dock lyckats bevara just min högstadieskola som miljö, trots att jag sett de båda första Harry Potter-filmerna.

Det är dock inte bara Harry Potter som figurerar på denna skola. Även Halim i Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött får i min mentala filmatisering traska runt bland korridorerna på min skola.

Lite variation blir det dock, Peter Høegs De kanske lämpade utspelar sig på min gamla skola i Skåne. Den passar mer för historien eller åtminstone för början av historien. För när jag väl tänkt mig att den utspelas i en viss miljö har jag svårt att föreställa mig någon annan.

För några veckor sedan funderade jag på att lista varifrån jag hämtat de miljöer jag tänkt mig när jag läst böcker. Problemet är att jag i efterhand har svårt att minnas dem. Därför beslutade jag mig för att efter varje utläst bok dokumentera det.

Nu är problemet att jag tänkt mig en miljö jag inte riktigt känner igen från någonstans. Däremot vet jag ganska säkert varifrån de sekudära miljöerna är hämtade. Jag får väl skriva in ett frågetecken på nästa rad i filen boklocations.txt.