Stiff kille

· 177 ord · 1 minut(er) att läsa

Jag satt på fiket idag med ett glas te, att försöka få tag i en mugg verkar helt hopplöst, och läste när en kille och tjej närmade sig. Killen med artificiellt rufsigt hår (själv kör jag naturligt rufsigt) och en jacka som var ett plagiat på jackor som passar bäst i fjäll- och polarmiljö yttrade med avsmak och ansiktet vänt i min riktning: »det ser väldigt stiff ut här« och gick en bit längre bort.

Jag som inte är särskilt inne undrar förstås vad som menas med stiff. Stel kanske? Som av en händelse satt jag där med Einar Heckschers amerikanska slanglexikon och det var bara att slå upp. Såg jag ut som en alkis, ett lik, luffare, diversearbetare eller grovarbetare? Jag kom mig aldrig för att fråga. Dessutom kanske det inte är amerikansk slang utan något speciellt Norrköpingslingo och något sådant har jag absolut inte koll på.

När jag fortsätter läsa i lexikonet hittar jag stiffneck: »översittare; självrättfärdig person, tjurskalle, envis person«. Det låter ju som mig! Killen kanske var observant men fått ordet om bakfoten?