Inlägget med den här rubriken har legat som ett utkast sedan 10 augusti 2008. När Daniel FeldtBloggywood tipsade om den nya filmen Blade Runner kom jag att tänka på det igen.

Det var först i augusti förra året som jag såg Blade Runner och det var på biografen Victoria på Södermalm. När jag sett den funderade jag på hur mycket i min vardag som förändrats sedan 1982, vilka saker som inte fanns 26 år tidigare.

I hyllan framför mig står min CD- och DVD-samling. DVD som format fanns inte då och CD:n hade precis börjat lanseras (och av titlarna är det bara en del av Kraftwerk-albumen, Adolphson-Falks Med rymden i blodet och Monty Pythons Previous record som utgivits 1982 eller tidigare.) Min första dator ligger i bokhyllan också. Den modellen släpptes först 1985. Det är bara de 32 band av Svensk uppslagsbok i hyllan som säkert fanns 1982. Räknat i hyllmeter är det nog också den större delen av min pre-1982-samling. En del ungdomsböcker och några enstaka faktaböcker är titlar skrivna innan dess (men de flesta är nog tryckta efter det).

Man kan fråga sig om min vardag hade varit tråkigare i fall jag hade fötts 26 år tidigare och alltså varit jämnårig med min far. Helt säkert hade möjligheterna till förströelse fortfarande varit stora men valfriheten aningens lägre och varit tvungen att välja de skivor och böcker som fanns tillgänglig i lokala skivhandeln, antikvariatet eller på biblioteket. Information om specialintressen skulle ta månader istället för timmar att nå en, förutsatt att de aktuella tidskrifterna eller böckerna finns att få tag på.

Trots det har jag ofta känt att det är synd att man inte fötts lite tidigare så att man hade fått vara med om teknikskiften och händelser på första parkett, helst inblandad i de själv.