Videoetikett

· 190 ord · 1 minut(er) att läsa

I äkta 3G-bashning kommer man förstås inte riktigt så djupt in i de här frågorna om effektiv kommunikation. Möjligtvis ställer man sig frågan hur ett videosamtal ska gå till. Ska man stå eller gå runt med ena armen utsträckt framför sig så att den man kommunicerar med kan se ditt ansikte?

Möjligtvis skulle man kunna låta folk för en billig penning springa framför och försöka få en bra bild. Här kommer man in på frågor där det ännu inte finns någon etikett, sedvänja eller något protokoll. Om nu mottagaren har en videotelefon kan jag då inte begära att få se henne prata även om det skulle råka vara tidigt på morgonen, eller ska hon då på något sätt kunna bli förstådd när hon svarar med endast röst?

Fast här går det ju även att hitta en teknisk lösning. Om jag valt en riktigt bra bild på mig själv kan jag lagra den någonstans och sedan kan mitt tal analyseras för att ge naturliga munrörelser. Blinkningar och huvudrörelser läggs också till automatiskt. Problemet blir att avgöra exakt vilka huvudrörelser, vilka miner som ska framställas och vilka ord som ska betonas visuellt.