Telefonen endast för att ringa med

· 237 ord · 2 minut(er) att läsa

»Telefonen har jag till att ringa med punkt slut« har jag hört åtskilliga gånger från såväl konservativa äldre som inbitna tekniknördar. Det här används som argument mot alla funktioner i mobiltelefonen om det så är SMS, WAP, spel, kamera, mp3-spelare eller telefonbok.

Är de här människorna inskränkta bakåtsträvare som telekombolagen misslyckas att övertyga med sin usla reklam eller handlar det om att överlåta val av uttrycksform till individen?

Är det rädsla som gör att man inte kan sms:a eller videotelefonera men man klarar av att prata i den bekanta telefonen?

Jag tror på att individer ska ha rätt att välja uttrycksform men jag tror också att de skulle vinna på att behärska även annat än rent telefonprat. Alla uttrycksformer är dock inte fullt utvecklade än: jag såg inskickade bidrag i en MMS-tävling på ett välkänt svenskt community. Kanske är det ett tecken på att jag håller på att tappa all form av ungdomlighet men utöver bilder på katter var det endast en bild av femtio som väckte någon som helst sorts reaktion hos mig. Det är svårt att på en liten bildyta med dålig upplösning och med usel optik ta en bra bild. Dessutom har säkert de flesta av oss svårare att i en bild få fram ett budskap, i ett telefonsamtal kan man alltid säga ett ord till om man inte får fram det man vill säga.

*[SMS]:Short Messaging Service *[WAP]:Wireless Application Protocol *[MMS]:Multimedia Messaging Service