Säg det med blommor

· 370 ord · 2 minut(er) att läsa

Säg det med blommor är väl en slogan lika gammal som blomsterbranschen. Men hur ska jag göra om jag vill ge en flicka som ligger mig varmt om hjärtat besked om det utan att säga något?

Blommor väntas stå för något: jag älskar dig, jag deltar i sorgen, vi är glada att bli av med dig (som lärare eller arbetskamrat), vi är ledsna att bli av med dig (uppriktigt om l…nja, arbetskamrater kanske) eller »jag vet om att du fyller x år, förstår inte varför man ska uppmärksamma vissa år som råkar gå jämnt upp om man delar det i händers fingrar men följer med strömmen och ger blommor ändå« (kan också ses som ett deltagande i sorgen).

Choklad skiljer sig åt: ger man en ask Paradis eller Aladdin (om det nu är choklad) vill man inte ha sagt något, är det dyrare choklad är man en snobb som inte vill säga något (eller så är det möjligtvis då choklad kommer upp i nivå med blommor – kanske t.o.m. går om och man vill säga något).

Jag tycker att blomsterhandlarna brister i sin marknadsföring här. Varför inte ge ut en informationsfolder med råd, tips och svar på vanliga frågor. Det som finns svarar inte på det jag vill ha reda på. Det är ytligt även om ett par sidor kommer i närheten.

  • Kan det vara opassande att skicka blommor vid vissa tillfällen?
  • Finns det olika underförstådda betydelser med olika sorters buketter?
  • Ska man ringa till mottagaren omedelbart efteråt bara för att veta om blommorna varit dåliga så att man får anledning att sura över blomsterhandlaren (om man beställt på distans).
  • Finns det gåvor som är bättre att ge än blommor och växter?

Nu kanske man inte kan räkna med att få svar från blomsterhandlarna på alla dessa frågor men jag skulle helt säkert vara mindre tveksam över att skicka blommor.

Hmm, det kanske är möjligt att jag missade information om detta på hemkunskapslektionerna någonstans mellan att vi fick lära oss att man skulle ha mjölkpulver i allting och att sköljning av disk ska ske i en plastbalja med vatten som blir grisigare och grisigargäller dokusåpor men det kan få negativa följder även för riktiga dokumentärfilmare som försöker skildra sportens värld.