Mobilt nyhetsflöde

· 321 ord · 2 minut(er) att läsa

På tåget utan radio – spontant tänker jag att jag är utanför nyhetsflödet. Det tar ett bra tag innan jag inser att med mobiltelefonen ur fickan kan jag få tag på de senaste nyheterna (nåja). Än har jag inte vant mig att använda telefonen som informationsmedium trots två år med GPRS och dryga tre med WAP.

Jag använder det för att läsa e-post ibland och nyheter ibland. Men det är sällan jag jag använder det för att få information om vad som händer just nu (och då tillhör jag nog den bråkdel av abonnenterna som verkligen använde GPRS innan kameratelefonernas intåg).

Vad krävs för att jag skulle använda mobilen som nyhetsmedium? Större skärm, kanske med färg, nyheter direkt efter en knapptryckning, inte efter fem knapptryckningar och en halv minuts väntan, möjlighet att få larm när något intressant händer.

Bilder verkar ju lockande men det känns ändå tveksamt hur viktigt det känns med den begränsade upplösning som erbjuds. De nyheter som Aftonbladet publicerar på Canal Digitals digital-TV-tjänst har frimärksstora bilder med hög komprimeringsgrad och inte sällan dåliga motivval. Något liknande kan man ju tänka sig för mobiler. Möjligtvis skulle det bli bättre om fotograferna får möjlighet att anpassa sig till de inskränkningar som de nya medierna innebär.

Något jag skulle tycka vara intressant skulle vara en interaktiv radio där man kan lyssna på vissa inslag och hoppa över andra. Europolitans röstportal erbjöd talsyntesuppläsning av TT-telegram. Det fungerar men lockar inte till vidare försök med dess opersonliga mekaniska röster, tillrättalagda TT-telegram och kostnaden på 3 kronor/minut.

Om man istället hade nyheter från Ekot lästa av verkliga människor, möjlighet att navigera på skärmen och en månadskostnad och/eller en låg fast eller minutkostnad skulle det vara betydligt intressantare. Kanske går det att lösa med DAB. Om man kan ha hårddisk i MP3-spelare så varför inte i en portabel DAB-radio? Eller varför inte kombinera de två?

*[GPRS]:General Packet Radio Service *[WAP]:Wireless Application Protocol *[DAB]:Digital Audio Broadcast