Ola Salo

· 288 ord · 2 minut(er) att läsa

Även om jag inte har mycket till övers för krigsindustrin så kan jag inte tycka annat än att Linköpingsvyerna i Peter Degerfeldts reklamfilm för flygplanet Gripen är väldigt vackra.

För att inte bryta mot [180-gradersregeln](http://www3.ur.se/television/templates/Page ____ 14917.aspx) har han spegelvänt bilden vid åtminstone ett tillfälle. Det går väl bra–så länge inte det finns något som avslöjar att man gjort det, som att siffrorna på stjärten är spegelvända. Hade det däremot stått MAOAM hade det gått att komma undan med det.

‘Gripen Arial [sic!] Display Film’ Spegelvänd bild av ett Gripen-flygplan som flyger upp och ner över Östergötland. Siffrorna ‘232’ på stjärten är uppenbart spegelvända

Gripen International/Blue Sky 2006 (Lägg märke till felstavningen av »Aerial« som lustigt nog sammanfaller med ett teckensnitt från Microsoft)

Man kan fråga sig hur mycket en spegelvänd bild skiljer sig från en rättvänd bild. Skiljer sig objektet åt när det avbildas spegelvänt?

På Times omslag (och nu senast på omslaget till Rosemari Södergrens Alla kan blogga som avbildas tillsammans med författaren på Lotta Holmströms blogg) har man med spegelblankt omslag velat säga att det är du, läsaren, som kan bli en betydande person. Men här blir ditt ansikte ju spegelvänt, vilket det inte blivit om Time anlitat en fotograf och verkligen tryckt ditt ansikte på omslaget.

Det blir alltså den där irriterande personen som du möter varje morgon när du ska borsta tänderna, som förföljer dig på andra sidan fönstret när du går på stan och som alltid tar ett steg framåt när du tar ett steg framåt, det blir den personen som springer förbi och tar plats på tronen.

Not 15 mars 22.55: Nej, detta inlägg handlar inte om Ola Salo utan anspelar bara på att hans namn är ett palindrom. Ola omnämndes tillsammans med The Ark senast i inlägget Ett oturstal? vars rubrik i sin tur anspelar på en tidningsartikel och inte på bandet eller sångaren.