Norrköpings Tidningar har redan hakat på tv-trenden

· 406 ord · 2 minut(er) att läsa

Någonting gör att mina blogginlägg dubbelpubliceras varför jag måste se till att ta bort den andra versionen av inlägget. Det enklaste sättet är att byta ut texten i denna mot något nytt. Alltså skriver jag denna text.

Igår startade Norrköpings Tidningar sin TV-kanal som de inte lyckats hålla tyst om särskilt mycket de senaste månaderna. Man presenterar sitt nyhetshjul som det vore en världsnyhet och låtsas inte om att SVT24 övergav den tanken för ett antal år sedan.

Hur man valt att presentera de olika distributionsformerna är också intressant. Rubrikerna är:

  • Kabel-tv
  • IP-tv
  • Webb-tv
  • Podcasting
  • Marksänd digital-tv

Läser man närmare ser man att de inte alls finns i det marksända nätet, utan »Vår bedömning är idag att 24nt inom sex månader kommer att sändas via det digitala marknätet.«. Nu har man visserligen blivit rekommenderad en kanalplats av Radio- och TV-verket så det är väl antagligen bara en tidsfråga. En annan intressant sak är att webb- och podcastingvarianterna kostar pengar (15 kr/dag, 75 kr/månad och 350 kr/år).

Man tänker sig alltså personer med ganska högt tekniskt kunnande och med villighet att betala för lokalprogram. Det verkar ytterst tveksamt om man ska lyckas med det. Med tanke på vilka rysningar som de redan befintliga lokala programmen1 (SVT:s Östnytt samt Kanal Lokal) framkallar hos mig, och antagligen hos mina likar, skulle man antagligen ha större chans att ta betalt för att inte distribuera programmen till oss.

Det känns som det räcker med alla annonser som NT redan bombarderat läsarna med och fantisera utifrån det. Två programledare som båda ser ut att ha klonats från programledare på SVT i Sundsvall. Felstavningar av ortnamn i förhandsmaterialet. En Marcus Birro som lånar sitt ansikte till annonser för kanalen (antagligen inte med vilje). Bilder i annonser som tydligt visar att man inte har koll på bredd-höjd-förhållanden i TV-utsändningarna. Och ett ovanligt puckat namn (eller är 24nt 1337-speek för sant och därmed Östergötlands svar på Pravda?).

Nu skulle jag förstås kunna anstränga mig lite mer och faktiskt titta några sekunder på kanalen innan jag skriver om det. Men det är inget jag betalar några 15 kr/dag för och någon kanalsökning vill jag inte göra med risk att kanalen finns kvar och jag råkar slå på av misstag.

1 Kanal Lokal har faktiskt ett bra program. En pensionär i Linköping som varje program har en ny gäst (också denne pensionär) och samtalar om dennes liv. Ful studiodekor, konstiga kameraklipp, lite förvirrat men nog så intressant.