MTD: Jakob Lindvall, Pronova Science Park

· 253 ord · 2 minut(er) att läsa

Började efter I-linjen på LiU på Ericsson i Norrköping. Jobbade första två åren i det hus, Kåkenhus, som MT-dagarna hålls i och som numer inhyser en del av LiU:s campus i Norrköping.

Började på Secret Labs 11 september 2001, dålig timing. Tolka satellitbilder och väderradarbilder. Numer vd på Pronova Science Park.

En stor och snabb förändring i Norrköping från en textilindustri i kris till nyskapande teknologisk verksamhet.

Triple helix: stat + universitet + näringsliv.

Vad gör Pronova Science Park?

En företagspark med 80 företag. De flesta arbetar med IT-baserad kunskap. Hjälper att effektivisera verksamhet och hitta kopplingar mellan företag.

Hjälper nyföretagande genom Drivbänken och Växthuset. Under 3-6 månader får man gratis lokal och hjälp att utifrån en idé hitta potentiella kunder. Växthuset för att hitta riskkapital och marknad, upp till tre år. Sedan Park och kommersiella villkor.

Företaget Sciss har precis gått igenom Drivbänken. En avknoppning från Anders Ynnermans arbeten om datorgrafik och studenters exjobb vid Haydenplanetariet i New York. Börjar nu börjat göra sina första affärer. Har tre personer idag.

Meqon är ett företag som vuxit från tre personer till tretton idag. Gör fysikmotorer som används i spel. Ett av tre företag som har en befintlig fysiksimulator att montera in i datorspel. »Det är jättekul att bygga företag och med teknik«. Jobbar bland annat med Lego, Nasa och Atari, bland annat i det kommande spelet Timeshift. Har svårt att hitta tjejer.

Nya tjänster för set-top-boxar, inte bara film och TV, kräver programmering och bilder. Dreampark utvecklar tjänster och upplever nu stark efterfrågan.