Tittaren som bantade bort 20 gram till "Hitlers läkare"

· 457 ord · 3 minut(er) att läsa

Sändningen av ytterligare ett avsnitt i den långa raden av Hitlerdokumentärer på TV4 avbröts mitt i en mening för reklam. En mening med ganska makabert innehåll så jag skulle nog inte vilja vara annonsör i det läget.

När reklamen väl var slut återgick man dock inte till dokumentären utan en hallåa (känd från så tunga medieaktörer som TV4 Öst och Utbildningsradion) meddelade att ett band gått sönder och att det ändå inte var så mycket kvar av programmet och att tittarna ändå inte gick miste om särskilt mycket.

Det må vara sant men en del frågor inställer sig ändock:

 • Varför kör TV4 med band? Borde inte TV4 ha gått över till mediaservrar med program lagrade på hårddisk i samband med att det så omtalade teknikhypade nya TV4-huset invigdes?
 • Hur kom det sig att reklamblocket visades direkt utan någon märkbar störning i bild eller ljud innan?
 • Kan det vara så att det inte alls var något band som gick sönder utan att man låg efter i tablån och tvunget måste visa ett reklamblock för att gå vidare till nästa tunga dokumentära inslag, Dolda kameran?
 • Är det i så fall rätt av TV4 att noggrant ange en orsak som är förljugen?
 • Och är TV4:s rankning av dokumentärer följande:
 1. Dolda kameran
 2. Dokumentärer om konstruerade dansband och talföra Skarabor
 3. Brittiska Channel 4-dokumentärer om personer med kroppslyten
 4. Guido Knopp-dokumentärer om Nazityskland med titeln Hitlers [yrkesbenämning] filtrerade genom ett australiskt bolag
 5. Dokumentärer om svenska brott
 6. Dokumentärer om svenska politiska skandaler

Uppdatering: »Tror du på fullaste allvar att TV4 någonsin skulle klippa av mitt i ett program medvetet.« skriver TV4:s programinformation i ett svar. Och nej, jag tror väl inte riktigt att det skedde medvetet snarare att man i vanlig ordning skyller på ett tekniskt problem och att det i det här fallet skylldes på ett specifikt tekniskt problem som jag har svårt att tro på.

Jag kan dock i lugn och ro fortsätta tro på min konspirationsteori eftersom TV4 inte kommer med något som helst påstående i sitt svar, inte ens att de inte medvetet skulle ha brutit programmet.

Det jag reagerade mest över, att hallåan närmast nedlåtande talade om att resten av programmet inte var något att se, kvarstår dock.

Uppdatering dec 2005: Nu är det ju inte bara en oändlig rad böcker som Guido Knopp ligger bakom. Tittar man i en av mängden av nya svenska historietidskrifter så ser man annonser för Knopps böcker. Titlar från Knopp som finns på svenska är Hitlers krigare, SS : Ondskans mäktiga redskap, Befrielsen : Krigsslutet i Europa 1945 och kommande Krigsfångarna.

Dåligt med »Hitlers foo« på svenska alltså–men på engelska finns utgivet: Hitler’s Henchmen, Hitler’s Children, Hitler’s Holocaust, Hitler’s Women, Hitler’s Warriors.

Det är så man undrar hur mycket varumärket »Hitler« egentligen är värt.