Dokusåpor och MIF

· 217 ord · 2 minut(er) att läsa

Det ser ut som dokusåpan Percys pågar tar slut i förtid och det är nog lika bra. De första två avsnitten gick att titta på men efter det har det blivit ett enda traggande.

Den extra interaktion som är följden av att avsnitt sänds innan produktionen är avslutad gör det hela så märkligt. De medverkande förställer sig, medvetet eller omedvetet, utifrån vad de sett i tidigare program och resultatet blir väldigt underligt.

Hade teamet istället filmat under en hel säsong för att därefter klippa ihop en eller flera dokumentärer hade resultatet blivit mer rättvisande och intressant. De medverkande hade känt sig mer säkra med en kamera i närheten och vetat att det inte skulle bli några omedelbara följder. Nu tror jag att många förlorat tilliten mot kameror och journalister och det kan i och för sig vara nyttigt vad gäller dokusåpor men det kan få negativa följder även för riktiga dokumentärfilmare som försöker skildra sportens värld.

Klubben satsade sitt varumärke (eller egentligen huvudsponsorns PNB:s varumärke) i hopp om att vinna fler supportrar. Exakt hur man tänkte är oklart. Programmen har visats i TV4+ som har en utpräglad sportprofil samt i TV4 direkt efter Hockeykväll. Att vinna över redan sportintresserade eller t.o.m. ishockeyintresserade till ett nytt lag får räknas som ytterst svårt om inte omöjligt.

*[PNB]:Percy Nilsson Bygg